Roestproces

Hoe verloopt het roestproces?

En wat kunt u verwachten? U leest het hier.

Hoe verloopt het roestproces van Cortenstaal?

Veel mensen vragen zich af hoe het roestproces van cortenstaal nu eigenlijk verloopt. De meeste producten worden ongeroest door ons aangeleverd. Maar hoe lang gaat het duren voor uw nieuwe aankoop er mooi geroest bij staat? 

De fabrikanten van Cortenstaal geven aan dat bij een product, dat blootgesteld wordt aan wisselende weersomstandigheden, in de 1e 10 jaar een laag roest ontstaat van 0,1 -0,2mm dik. Vervolgens zou daar elke 10 jaar maximaal 0,1mm bijkomen.

Maar wat houdt dit in de praktijk dan in?

Dun Cortenstaal tot 2,5mm dik wordt aangeleverd zonder de zogenaamde walshuid. Hierdoor roest dunner materiaal (als het ontvet is) in het begin sneller dan dik materiaal. Om het roestproces van dikkere platen te versnellen kunt u het cortenstaal schuren, stralen of evt. beitsen. Zodra de walshuid verwijderd is (of stuk gaat na een poosje aan het weer te zijn blootgesteld) kan het zuurstof het cortenstaal laten roesten, zodat het bruin verkleurd.

Hieronder hebben wij foto’s van het kunstwerk “En hij zag dat het goed was” van dhr. Harry Kortekaas ( https://www.hpk-beelden.nl )

U ziet op de 1e foto de 1e dag dat het beeld buiten kwam te staan. Op dag 2 al een lichte bruine waas. Dag 5 al licht geroest en de laatste foto is dag 8. 

Zo ziet u dat met een juiste behandeling het toch niet heel lang wachten is op een mooie roestkleur.

Onze tips:
  • Een mooie roestkleur kost tijd. Wij raden u aan geduld te hebben en dit proces te beleven.
  • Om het roestproces te versnellen kunt u uw product in sprayen met een oplossing van zout in water.
  • Als u een product ( bijv. plaat of reclamebord) sneller wilt laten roesten kunt u deze eerst een poosje horizontaal neerleggen, zodat het oppervlak meer wordt blootgesteld aan de weersomstandigheden.
  • Het roestproces laat roestsporen achter, dus de eerste tijd is het belangrijk uw product ergens neer te zetten waar dit roestwater geen kwaad kan.